Blancolån vanliga krav

Syftet med ett blancolån är att du enkelt ska kunna ta ett lån till vad du vill utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Här finner du tre bra punkter att läsa igenom innan du ansöker om ett lån.

Kan du ta ett blancolån?

För att bli beviljad att få ett blancolån krävs ofta en fast anställning eller en inkomst från pension. Du får heller inte ha betalningsanmärkningar. Se över din ekonomi innan du ansöker om ett blancolån så att du själv säkerställer hur mycket du behöver låna men även hur mycket du kan låna. Att göra en egen kalkyl över sin ekonomiska situation är bra att göra.

När du tar ett blancolån

Innan du beslutar vart du ska ta ditt blancolån, så jämför de olika villkoren hos alla banker. Jämför även räntor. Tänk på att bara söka hos en bank, då många ansökningar genererar flera kreditupplysningar som kan dra ner din kreditvärdighet. Det finns flera låneförmedlare du kan använda dig av som samarbetar med flera banker. Där tar de bara en upplysning som alla banker tar del av och efter det ger dig erbjudanden.

Det finns även bra tjänster och sidor på internet där du enkelt kan jämföra olika banker och privatlån. Månadskostnad.nu har en del tips på hur man kan få kontroll på sina månadskostnader och utgifter.

 Återbetalning

Det finns två olika sorters metoder att återbetala när det gäller blancolån:

  • Annuitet
  • Rak amortering

Annuitet – innebär att du betalar exakt samma belopp varje månad och har en förutbestämd återbetalningstid.
Rak amortering – innebär att skulden sjunker med exakt samma belopp varje månad. Beloppet att betala är dock lite högre i början av återbetalningstiden och lägre i slutet.
Ett blancolån kan man alltid amortera extra på eller helt lösa i förtid utan att det kostar något extra.